Naturalis graaft op deze bijzondere locatie de skeletten van deze en andere dinosauriërs op. De botten herbergen een schat aan aan informatie over een uitgestorven dierenwereld en zullen uiteindelijk worden tentoongesteld in ons vernieuwde museum in Leiden. Een tijdrovend en arbeidsintensief proces, mede mogelijk gemaakt door deelnemers aan Naturalis Scientific Expeditions.

Als nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit gaat Naturalis een flinke uitdaging aan. In de oeroude rivierafzettingen van de Morrisson Formatie graven we het skelet van een langnekdinosauriër uit. Van kop tot staart waren de grootste exemplaren hiervan langer dan een Boeing 737. Naar verwachting stuiten we bij de opgraving ook op andere dinosauriërs, zoals de stekelige Stegosaurus of de grote vleeseter Allosaurus. Extra handen om bij deze gigantische operatie te helpen, zijn van harte welkom.
Van kaphamer tot tandarts-gereedschap
Het opgraaf-team van Naturalis bestaat uit ervaren paleontologen, onderzoekers van verschillende universiteiten en studenten. Zij kunnen eindeloos vertellen over wat ze bij eerdere opgravingen hebben meegemaakt, en wat ze hier denken aan te treffen. Bedreven in de kleinste details waarop moet worden gelet, nodigen onze experts u uit om mee te werken aan de spannende ontdekkingen. Hun opwinding bij een vondst werkt bijzonder aanstekelijk.
Ervaar de enorme gedrevenheid en het doorzettingsvermogen om voor elkaar te krijgen wat daarna allemaal moet gebeuren. Van het grofstoffelijk hanteren van een kaphamer tot het priegelwerk met tandarts-gereedschap om de kleinste botjes vrij te prepareren. Geduld wordt op de proef gesteld, maar ook buitengewoon beloond. Na miljoenen jaren verborgen te zijn geweest in de aarde, is het tijd om de fossielen in hun volle glorie te onthullen.
Museumtopstukken
Als de botten uit het gesteente zijn vrijgelegd, worden ze zorgvuldig ingemeten, gedocumenteerd en ingepakt in stevig gipsverband. Zo kunnen ze veilig worden getransporteerd naar het laboratorium voor onderzoek, zelfs exemplaren van 300 kilo of meer. In het lab krijgen de botten een verdere bewerking. Ze worden uit het gesteente vrijgemaakt en behandeld om tot ver in de toekomst goed te blijven. Na grondig onderzoek krijgen de vondsten van Naturalis hun bestemming als topstukken in ons museum in Leiden. Een tastbaarder bewijs om uw deelname aan de expeditie met uw familie, vrienden en collega’s te delen, is bijna niet denkbaar.
