• Rocky Mountains (Verenigde Staten)

  Dino’s opgraven

  De voet van de Rocky Mountains is een omgeving voor spectaculaire ontdekkingen. Hier komen gesteentelagen aan de oppervlakte, uit de tijd dat dinosauriërs heersers waren op aarde.

Luxe jachten? Been there done that!

Met NSX voegt u een een extra dimensie aan uw reizen toe

Ga mee
 • Het neusje van de zalm voor fossieldeskundigen

  Rocky Mountains

  Voor paleontologen – fossielendeskundigen – is het gesteentepakket dat bekend staat als de Morrisson Formatie het neusje van de zalm. In dit 150 miljoen jaar oude gesteente uit het Jura-tijdperk zijn fossielen van reusachtige langnekdinosauriërs ontdekt, zoals Brontosaurus en Camarasaurus.

  Ga mee Ontmoet de onderzoeker
  Rocky Mountains
DR. ANNE SCHULP

DR. ANNE SCHULP

Onderzoeker / Naturalis

Niets is zó spannend als stap voor stap steeds verder gravend een skelet botje voor botje tevoorschijn te zien komen.. Zit het volgende botje er ook nog aan? En het volgende?

 • REUSACHTIGE LANGNEKDINOSAURIËRS

  JURASSIC PARK IN HET ECHT

  Iedereen kent wel de beelden van de film Jurassic Park. Met een zweem van geheimzinnigheid wandelen reusachtige langnekdinosauriërs traag in grote kuddes rond. Hoe bijzonder is het om de echte fossielen van zulke miljoenen jaren oude dieren zelf in handen te hebben? Dit soort vondsten maakt het mogelijk de informatie te ontrafelen die ze met zich meedragen, bijvoorbeeld wat de soortenrijkdom was van toen. En plantenfossielen werpen licht op het vroegere klimaat. Deze kennis bevordert het begrip van natuurlijke processen op aarde tot aan de dag van vandaag.

 

Naturalis graaft op deze bijzondere locatie de skeletten van deze en andere dinosauriërs op. De botten herbergen een schat aan aan informatie over een uitgestorven dierenwereld en zullen uiteindelijk worden tentoongesteld in ons vernieuwde museum in Leiden. Een tijdrovend en arbeidsintensief proces, mede mogelijk gemaakt door deelnemers aan Naturalis Scientific Expeditions.

Als nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit gaat Naturalis een flinke uitdaging aan. In de oeroude rivierafzettingen van de Morrisson Formatie graven we het skelet van een langnekdinosauriër uit. Van kop tot staart waren de grootste exemplaren hiervan langer dan een Boeing 737. Naar verwachting stuiten we bij de opgraving ook op andere dinosauriërs, zoals de stekelige Stegosaurus of de grote vleeseter Allosaurus. Extra handen om bij deze gigantische operatie te helpen, zijn van harte welkom.

Van kaphamer tot tandarts-gereedschap

Het opgraaf-team van Naturalis bestaat uit ervaren paleontologen, onderzoekers van verschillende universiteiten en studenten. Zij kunnen eindeloos vertellen over wat ze bij eerdere opgravingen hebben meegemaakt, en wat ze hier denken aan te treffen. Bedreven in de kleinste details waarop moet worden gelet, nodigen onze experts u uit om mee te werken aan de spannende ontdekkingen. Hun opwinding bij een vondst werkt bijzonder aanstekelijk.

Ervaar de enorme gedrevenheid en het doorzettingsvermogen om voor elkaar te krijgen wat daarna allemaal moet gebeuren. Van het grofstoffelijk hanteren van een kaphamer tot het priegelwerk met tandarts-gereedschap om de kleinste botjes vrij te prepareren. Geduld wordt op de proef gesteld, maar ook buitengewoon beloond. Na miljoenen jaren verborgen te zijn geweest in de aarde, is het tijd om de fossielen in hun volle glorie te onthullen.

Museumtopstukken

Als de botten uit het gesteente zijn vrijgelegd, worden ze zorgvuldig ingemeten, gedocumenteerd en ingepakt in stevig gipsverband. Zo kunnen ze veilig worden getransporteerd naar het laboratorium voor onderzoek, zelfs exemplaren van 300 kilo of meer. In het lab krijgen de botten een verdere bewerking. Ze worden uit het gesteente vrijgemaakt en behandeld om tot ver in de toekomst goed te blijven. Na grondig onderzoek krijgen de vondsten van Naturalis hun bestemming als topstukken in ons museum in Leiden. Een tastbaarder bewijs om uw deelname aan de expeditie met uw familie, vrienden en collega’s te delen, is bijna niet denkbaar.

Periode: augustus/september

Maximum aantal deelnemers: 10 personen

Ga mee