Prof. dr. Nicole de Voogd is senior onderzoeker bij Naturalis en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Nicole is marien bioloog en taxonoom en ze bestudeert de rol van sponzen in koraalrif-ecosystemen.

 

Sinds 2002 heeft de wetenschapper al meer dan 80 nieuwe sponssoorten ontdekt en beschreven. Speciale interesse van Nicole gaat uit naar de eigenschap van sponzen om stoffen aan te maken die mogelijk bruikbaar zijn voor medicijnen tegen ernstige ziekten, zoals kanker. Dit is een onderwerp waarop zij onder meer in 2005 promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Belangrijke vragen zijn onder meer wat de biologische functie van die farmaceutische stoffen is, en of de symbiotische bacteriën van sponzen een rol spelen in de productie ervan. Daarnaast is nog onbekend welke lokale omstandigheden – zoals vervuiling – invloed hebben op de mate waarin sponzen als chemische fabriekjes werken.

 

Tijdens eerdere expedities met de Curasub deed Nicole onderzoek naar de diepteverspreiding van microbiële gemeenschappen in sponzen. Daarbij inventariseerde zij ook welke sponzen op grote diepte leven en ontdekte zij twee mogelijk nieuwe soorten. In de komende expeditie naar Curaçao duikt Nicole opnieuw naar die onbekende wereld om sponsgemeenschappen en hun symbiotische bacteriën in kaart te brengen.

 

Contact

 

 Prof. Dr. Nicole de Voogd