Prof. dr. Hans ter Steege is senior onderzoeker bij Naturalis en groepsleider van de onderzoeksgroep Biodiversity Dynamics. Hij is toonaangevend onderzoeker in het internationale Amazon Tree Diversity Network (ATDN).

 

Zijn ruime expertise in tropische bossen deed Hans onder meer op in Guyana, waar hij tien jaar woonde en leiding gaf aan het Tropenbos Guyana Programme. Hans is gefascineerd door de Amazone omdat dit het grootste regenbos op aarde is, en waarschijnlijk ook nog het meest soortenrijk. In tegenstelling tot veel andere gebieden is de Amazone nog weinig beïnvloed door de mens, wat het bijzonder uitdagend maakt om de natuur ervan te onderzoeken.

 

Speciale interesse van Hans gaat uit naar de wijze waarop huidige patronen van diversiteit in planten – met name de bomen – in het Amazonegebied zijn ontstaan en hoe deze in stand worden gehouden. Samen met collega’s van over de hele wereld houdt hij zich bezig met vragen zoals: hoeveel bomen groeien in de Amazone en om hoeveel soorten gaat het? Hoe staan de soorten door het bos heen verspreid? Waarom zijn sommige gebieden heel soortenrijk en hebben andere gebieden juist weinig soorten? Met antwoord op deze vragen wil de onderzoeker bijdragen aan kennis die nodig is om deze bijzondere natuur te beschermen.

Contact

Prof. Dr. Hans ter Steege