Prof. Dr. Nicole de Voogd

Prof. dr. Nicole de Voogd is senior onderzoeker bij Naturalis en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Nicole is marien bioloog en taxonoom en ze bestudeert de rol van sponzen in koraalrif-ecosystemen.

 

Sinds 2002 heeft de wetenschapper al meer dan 80 nieuwe sponssoorten ontdekt en beschreven. Speciale interesse van Nicole gaat uit naar de eigenschap van sponzen om stoffen aan te maken die mogelijk bruikbaar zijn voor medicijnen tegen ernstige ziekten, zoals kanker. Dit is een onderwerp waarop zij onder meer in 2005 promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Belangrijke vragen zijn onder meer wat debiologische functie van die farmaceutische stoffen is, en of de symbiotische bacteriën van sponzen een rol spelen in de productie ervan. Daarnaast is nog onbekend welke lokale omstandigheden – zoals vervuiling – invloed hebben op de mate waarin sponzen als chemische fabriekjes werken.

 

Tijdens eerdere expedities met de Curasub deed Nicole onderzoek naar de diepteverspreiding van microbiële gemeenschappen in sponzen. Daarbij inventariseerde zij ook welke sponzen op grote diepte leven en ontdekte zij twee mogelijk nieuwe soorten. In de komende expeditie naar Curaçao duikt Nicole opnieuw naar die onbekende wereld om sponsgemeenschappen en hun symbiotische bacteriën in kaart te brengen.

 

Contact

Dr. Bert Hoeksema

Dr. Bert Hoeksema is senior onderzoeker bij Naturalis met een specialisatie in koraalonderzoek die teruggaat tot 1983. Bert heeft tien jaar in de tropen gewoond, waar zijn brede interesse in de rijkdom van koraalriffen uitgroeide tot een levenslange passie.

 

Naast onderzoek naar interacties tussen koralen en andere rifbewoners, is de wetenschapper geïnteresseerd in patronen van evolutie. Hoe komt het dat koraalriffen in de Atlantische Oceaan en het Indo-Pacifisch gebied qua soortensamenstelling zo van elkaar verschillen? Met het oprukken van exoten ligt deze vraag ten grondslag aan veel aspecten rond de bescherming van koraalriffen. Ook voor klimaatverandering en de effecten hiervan op het zeeleven, biedt het onderzoek van Bert belangrijke aanknopingspunten.

 

Recente expedities met de Curasub waar Bert aan deelnam, wezen uit dat de riffen op Curaçao veel dieper voorkomen dan aanvankelijk werd gedacht. Mogelijk fungeren deze plekken als toevluchtsoord voor soorten die gevoelig zijn voor de opwarming van de oceanen of andere stressfactoren in ondieper water. Bert kijkt uit naar volgende expedities om nieuwe soorten te ontdekken en diepterecords voor bekende flora en fauna vast te stellen.

 

Contact