Dr. Bert Hoeksema is senior onderzoeker bij Naturalis met een specialisatie in koraalonderzoek die teruggaat tot 1983. Bert heeft tien jaar in de tropen gewoond, waar zijn brede interesse in de rijkdom van koraalriffen uitgroeide tot een levenslange passie.

 

Naast onderzoek naar interacties tussen koralen en andere rifbewoners, is de wetenschapper geïnteresseerd in patronen van evolutie. Hoe komt het dat koraalriffen in de Atlantische Oceaan en het Indo-Pacifisch gebied qua soortensamenstelling zo van elkaar verschillen? Met het oprukken van exoten ligt deze vraag ten grondslag aan veel aspecten rond de bescherming van koraalriffen. Ook voor klimaatverandering en de effecten hiervan op het zeeleven, biedt het onderzoek van Bert belangrijke aanknopingspunten.

 

Recente expedities met de Curasub waar Bert aan deelnam, wezen uit dat de riffen op Curaçao veel dieper voorkomen dan aanvankelijk werd gedacht. Mogelijk fungeren deze plekken als toevluchtsoord voor soorten die gevoelig zijn voor de opwarming van de oceanen of andere stressfactoren in ondieper water. Bert kijkt uit naar volgende expedities om nieuwe soorten te ontdekken en diepterecords voor bekende flora en fauna vast te stellen.

 

Contact

Dr. Bert Hoeksema