Businessclass stoelen? Been there done that!

Ga met NSX buiten de gebaande paden

Ga mee
 • Deze expeditie neemt u mee naar de mysteriën van het leven beneden de zeespiegel

  CURAÇAO

  In de azuurblauwe wateren rond Curaçao stapt u aan boord van het onderzoeksschip RV (Research Vessel) Chapman, voorzien van moderne apparatuur voor wetenschappelijk onderzoek.

  Ga mee Ontmoet de onderzoekers
  CURAÇAO
DR. BERT HOEKSEMA

DR. BERT HOEKSEMA

Onderzoeker / Naturalis

Mee naar beneden gaan met een sub, laat zich het beste beschrijven als 'gaandeweg meer diep, donker, onbekend en mysterieus.'

 • Duik mee onderwater

  Met als ultiem topstuk een speciaal uitgeruste duikboot om tot honderden meters diepte af te dalen, naar een onbekende wereld. Zit zij aan zij met een wetenschapper terwijl de expert met een robotarm monsters neemt van nog onbeschreven zeeleven. Deel het spontane enthousiasme dat hiermee samengaat. Of hang een duikfles om en help eigenhandig bij het onderwaterwerk. Stuk voor stuk een unieke ervaring!

Grensverleggend onderzoek

Aan boord van het onderzoeksschip RV Chapman neemt u deel aan het dagelijks reilen en zeilen van wetenschappelijk marien-biologisch onderzoek. Wat komt erbij kijken om onderwater observaties aan zeeleven te doen? En wat is het nut van dit werk? Terwijl het leven in ondiepe delen van de riffen rond Curaçao met behulp van scuba duikapparatuur nog steeds wordt geïnventariseerd, kunnen hier sinds kort ook de diepe delen bij worden betrokken.

Dankzij inzet van de duikboot Curasub zijn afdalingen tot 300 meter mogelijk. In het duister blijkt volop leven te zijn. De meeste trips resulteren in de ontdekking van nieuwe soorten voor de wetenschap, of er duiken soorten op die nog niet eerder in de Nederlandse Cariben waren opgemerkt. Waarnemingen en filmopnamen met de Curasub zijn wetenschappelijke gezien grensverleggend.

Koraalriffen en klimaatverandering

Het inventariseren van zeeleven op koraalriffen is met het oog op klimaatverandering buitengewoon belangrijk. Koraalriffen behoren tot de meest productieve ecosystemen ter wereld. Ze staan ook wel bekend als de ‘regenwouden van de zee’.

Terwijl koraalriffen slechts 0,2 procent van het totale oceaanoppervlak beslaan, zijn ze het thuis voor ruim een kwart van al het zeeleven. Maar het leven dat de riffen bouwt, is bijzonder gevoelig voor temperatuurschommelingen van het zeewater. De opwarming van het klimaat betekent een groot gevaar voor koralen. Daarom is het noodzakelijk om de gezondheid en veranderingen in de soortensamenstelling van koraalriffen nauwlettend te observeren.

PROF. DR. NICOLE DE VOOGD

PROF. DR. NICOLE DE VOOGD

Onderzoeker / Naturalis

Op 300m diepte lijkt het alsof we varen over een maanoppervlak. Een unieke ervaring!

 

Levende fossielen
Elke expeditie met de Curasub betekent een grote kans om onbekend zeeleven tegen te komen. Zo bracht een eerdere trip een slakkensoort naar boven die wordt getypeerd als een ‘levend fossiel’. De slak kwam al voor in de tijd van de dinosauriërs, maar vondsten ervan zijn bijzonder zeldzaam.

In de Nederlandse Cariben was de soort nog niet eerder gevonden. Twee exemplaren ervan maken nu deel uit van de Naturaliscollectie. Ze dragen bij aan de waarde van ons archief uit de natuur, nodig om de soortenrijkdom op aarde in kaart te brengen van vroeger, nu en in de toekomst.

Periode: hele jaar door

Maximum aantal deelnemers: 10 personen

Ga mee