• BHUTAN (PHOBJIKHA VALLEI)

  NATUURSCHATTEN ZOEKEN IN HET LAND VAN DE DRAAK

  Gelegen in de Himalaya heeft het Boeddhistische koninkrijk Bhutan een ongekend hoge biodiversiteit. De omgeving met hooggebergten en laagland regenwouden omvat ongerepte natuur met vogels en zoogdieren in allerlei vormen en kleuren.

 • Op zoek naar de natuurschatten van Druk Yul

  Bhutan

  Bhutan staat bekend om zeldzame soorten zoals de zwartnekkraanvogel en keizerreiger. Maar nog weinig onderzocht zijn de ongewervelde dieren van dit kleine land tussen China en India. In deze expeditie gaan we zowel overdag als ‘s nachts op zoek naar de natuurschatten van Druk Yul; de lokale naam voor Bhutan – het land van de Druk ofwel draak.

  Ga mee Ontmoet de onderzoeker
  Bhutan
DR. ING. VINCENT KALKMAN

DR. ING. VINCENT KALKMAN

Onderzoeker / Naturalis

Bhutan is het fijnste land waar ik heb gewerkt. Het klimaat, de ruimte, cultuur, alles is er plezierig. Het voelt daarom iedere keer weer als een eer om daar te mogen werken.

 • NIEUWE ONTDEKKINGEN

  NUTTIGE SOORTEN ZOEKEN

  Nadruk bij het veldwerk ligt op het in kaart brengen van libellen en hommels. Voordat libellen volwassen zijn, groeien hun larven op in water. Libellenlarven zijn indicatoren voor de waterkwaliteit en daarom nuttig om te inventariseren. Daarnaast zijn hommels van belang voor het bestuiven van bijvoorbeeld appels en het kruid kardemom, een waardevol specerij. Gezonde hommelpopulaties zijn onmisbaar voor een goede voedselvoorziening voor de mens.

Michelin restaurants? Been there done that!

NSX brengt je een unieke belevenis

Ga mee

Voor het veldwerk aan libellen reizen we af naar het lager gelegen tropische deel van Bhutan. En we bezoeken ook de alpiene weiden van de Himalaya om daar de hommels te bestuderen. Bovendien houdt het werk na een dag vol met indrukken niet zomaar op. Zodra de duisternis valt, gaan we op zoek naar nachtvlinders. Slechts een eenvoudig hulpmiddel is nodig om de diversiteit van het leven treffend zichtbaar te maken.

Een witte doek waarop kunstlicht schijnt, trekt als een magneet honderden vlinders van tientallen soorten aan. Het is een onvergetelijk feest van vormen, kleuren en maten. Al met al helpt de expeditie lokale wetenschappers zicht te krijgen op socio-economisch relevante soorten zodat zij daarmee het binnenlands beleid en politiek kunnen adviseren.

Nadruk bij het veldwerk ligt op het in kaart brengen van libellen en hommels. Voordat libellen volwassen zijn, groeien hun larven op in water. Libellenlarven zijn indicatoren voor de waterkwaliteit en daarom nuttig om te inventariseren. Daarnaast zijn hommels van belang voor het bestuiven van bijvoorbeeld appels en het kruid kardemom, een waardevol specerij.

Gezonde hommelpopulaties zijn onmisbaar voor een goede voedselvoorziening voor de mens. Voor het veldwerk aan libellen reizen we af naar het lager gelegen tropische deel van Bhutan. En we bezoeken ook de alpiene weiden van de Himalaya om daar de hommels te bestuderen.
Bovendien houdt het werk na een dag vol met indrukken niet zomaar op. Zodra de duisternis valt, gaan we op zoek naar nachtvlinders.

 

 

Slechts een eenvoudig hulpmiddel is nodig om de diversiteit van het leven treffend zichtbaar te maken. Een witte doek waarop kunstlicht schijnt, trekt als een magneet honderden vlinders van tientallen soorten aan. Het is een onvergetelijk feest van vormen, kleuren en maten. Al met al helpt de expeditie lokale wetenschappers zicht te krijgen op socio-economisch relevante soorten zodat zij daarmee het binnenlands beleid en politiek kunnen adviseren.

 

Nieuwe ontdekkingen

Onder de verzamelde insecten zitten regelmatig soorten die nieuw zijn voor de wetenschap. Deze moeten worden beschreven en voorzien van een naam. In overleg kan een nieuwe soort naar iemand of iets worden vernoemd. Zo kreeg een libel in 2017 de naam van de kroonprins van Bhutan: Megalestes gyalsey.

Mocht tijdens de expeditie een nieuwe soort opduiken, dan kunnen deelnemers in de naamgeving meedenken. Het geeft een bijzonder gevoel om te weten dat participeren in deze avontuurlijke ontdekkingsreis bijdraagt aan de ondersteuning van het werk van lokale wetenschappers, educatie en natuurbescherming.
Een waardevolle inbreng voor het unieke Bhutan. Wegens het ontbreken van grootschalige landbouw, gentechnologie en kunstmest, geldt dit land als uitzonderlijk voorbeeld voor de hele wereld in het omgaan met natuurlijke hulpbronnen.

Natuurlijke rijkdom ontsluiten

Dieren die tijdens de expeditie zijn verzameld, worden opgenomen in de collectie van het natuurhistorisch museum van Bhutan. Het is een waardevol archief waarin de natuurlijke rijkdom voor toekomstige generaties ligt opgeslagen.

Onderzoekers van Naturalis werken nauw samen met collega’s van het National Biodiversity Centre (NBC) in Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. De samenwerking, die sinds 2013 intensief wordt voortgezet, resulteert in een reeks veldgidsen en wetenschappelijke publicaties. Dit zorgt ervoor dat de wonderschone flora en fauna van Bhutan voor iedereen wordt ontsloten, van leek tot expert.

Periode: april/mei of september/oktober

Maximum aantal deelnemers: 10 personen

Ga mee