• Amazone (Brazilië)

  Bomen karteren in het grootste oerwoud ter wereld

  Met een omvang van 5,5 miljoen vierkante kilometer staat de Amazone bekend als de meest ongerepte en rijkste jungle op aarde. De vogels, zoogdieren en planten zijn nog steeds niet goed in kaart gebracht.

Ontdek hoe belangrijk dit is voor onze gezondheid, voedsel en een leefbaar klimaat

Oog in oog met het werk van de wetenschap

Ga mee
 • Wetenschappelijk karteren van bomen in de Jaú

  Amazone

  Er bestaat gebrekkige kennis over datgene waar de Amazone zelfs vanuit de ruimte haar groene karakter aan ontleent: de bomen. Met het wetenschappelijk karteren van de bomen in de Jaú, brengt deze expeditie hierin de noodzakelijke verandering.

  Ga mee Ontmoet de onderzoeker
  Amazone
PROF. DR. HANS TER STEEGE

PROF. DR. HANS TER STEEGE

Onderzoeker / Naturalis

Er is geen vergelijk voor een verblijf in het grootste, rijkste regenwoud op aarde.

 • WEG VAN DE BEWOONDE WERELD

  DIVERSITEIT BEGRIJPEN, BENUTTEN EN BESCHERMEN

  De expeditie maakt deel uit van een internationaal netwerk van wetenschappers: het Amazon Tree Diversity Network. Focus van onderzoek is het in beeld brengen van factoren die de diversiteit aan boomsoorten in de Amazone bepalen. Hoe is de enorme verscheidenheid ontstaan en hoe blijft deze in stand? Fundamentele vragen zoals: ‘hoeveel bomen groeien er in de Amazone?’ en ‘om hoeveel soorten gaat het?’ helpen de regio beter te begrijpen, te benutten en te beschermen.

Door verbanden te ontrafelen tussen biodiversiteit en klimaat, kunnen mogelijk voorspellingen worden gedaan over de uitwerking van klimaatverandering op deze indrukwekkende natuur, zo onmisbaar voor natuurlijke hulpbronnen zoals hout, voedsel en medicijnen. Ondersteuning van deze expeditie maakt u deelgenoot in het doen van baanbrekende ontdekkingen.

Weg van de bewoonde wereld

Naar schatting omvat de Amazone 300 miljard bomen, verdeeld over 16.000 soorten. Daarvan zijn tot nu toe ruim 10.000 soorten verzameld. Het in kaart brengen van bomen in het onafzienbaar grote oerwoud is werk voor specialisten met veel geduld. In overzichtelijke stukjes van 1 hectare wordt elke boom die dikker is dan 10 centimeter ingetekend, gemeten en – zo mogelijk – op naam gebracht. Als deelnemer aan de expeditie helpt u bij het tijdrovende werk, ver weg van de bewoonde wereld en zonder wifi. Om ter plaatse te komen maken we gebruik van een stoere four wheel drive auto of een uitgeholde boomstam als kano.

Ondergedompeld in de rustgevende natuur bent u omringd door kleurrijke vogels, exotische orchideeën, rondslingerende apen of luierende kaaimannen langs de rivieroever. En ‘s avonds assisteert u in het verwerken van verzameld materiaal door dit te drogen, op alcohol te zetten of monsters te nemen voor DNA-onderzoek. Een collectie van onschatbare waarde voor toekomstige generaties.

Soorten determineren

Om soorten goed te kunnen determineren, verzamelen we bladeren, bloemen en vruchten, voor zover die aanwezig zijn. Dit materiaal komt na de expeditie terecht in het herbarium te plaatse, of het gaat mee naar Naturalis. Voor definitieve soortbepaling maken specialisten van ons museum vaak gebruik van de nieuwste DNA-technieken.

Resultaten van elke plot komen terecht in de omvangrijke dataset van het Amazon Tree Diversity Network. Hierin worden sinds 2003 alle verzamelde gegevens over bomen in de Amazone opgeslagen. Zij leiden tot een groeiend begrip van de werking van het complexe ecosysteem en hoe dit voor de toekomst kan worden behouden.

Periode: hele jaar door

Maximum aantal deelnemers: 10 personen

Ga mee